Er zijn 2 soorten Medische Contraindicaties: de absolute en de relatieve indicatie. Als je overweegt om een chemische peeling te ondergaan, is het belangrijk om goed te begrijpen wat de contra-indicaties en de relatieve contra-indicaties zijn bij een medische peeling. In principe als een van beide indicaties van toepassing is dan geldt: NEE! Niet doen dus.
Maar wanneer is een peeling nu eigenlijk een goed idee en wanneer kun je beter even wachten? Niet iedere huid is namelijk altijd in de juiste conditie voor deze behandeling. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een keuze maakt.
Wat zijn Contra-indicaties?
Contra-indicaties zijn omstandigheden of factoren waarbij een bepaalde behandeling niet mag worden uitgevoerd omdat deze ernstige schade aan de gezondheid kan veroorzaken. Bij een chemische peeling zijn enkele voorbeelden van contra-indicaties:
- Actieve huidinfecties: Zoals herpes of impetigo, die kunnen verergeren door de peeling.
- Ernstige huidaandoeningen: Zoals eczeem of psoriasis, die kunnen verergeren door de behandeling.
- Recent gebruik van bepaalde medicijnen: Zoals isotretinoïne, een medicijn tegen acne, dat de huid zeer gevoelig kan maken.
Deze omstandigheden kunnen leiden tot ongewenste complicaties zoals ernstige huidirritatie, infecties of zelfs blijvende schade, en daarom is het absoluut noodzakelijk dat deze worden uitgesloten voordat de behandeling van een medische peeling behandeling plaatsvindt.
Wat zijn Relatieve Contra-indicaties?
Relatieve contra-indicaties zijn factoren die extra voorzichtigheid vereisen voordat een behandeling kan worden toegepast. Deze omstandigheden betekenen niet automatisch dat een behandeling niet kan doorgaan, maar wel dat de voordelen tegen de potentiële risico’s moeten worden afgewogen.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Huidaandoeningen: Die kunnen soms verergeren door de peeling, maar dit is niet altijd het geval.
- Zwangerschap: Veel professionals zijn voorzichtig met peelings tijdens de zwangerschap vanwege de onbekende effecten van de chemicaliën op de foetus.
- Gevoeligheid voor littekenvorming: Personen die gemakkelijk littekens vormen, zoals keloids, kunnen een verhoogd risico lopen op complicaties na een peeling.
Waarom moet de huidtherapeut hier rekening mee houden?
Als huidtherapeut is de veiligheid van je cliënt prioriteit. Dit betekent dat een grondige evaluatie van de huidconditie en medische geschiedenis nodig is om zowel absolute als relatieve contra-indicaties te identificeren. Medische peelings kunnen effectief zijn voor het verbeteren van de huidtextuur en het aanpakken van verschillende huidaandoeningen, maar het succes hangt sterk af van de juiste beoordeling van contra-indicaties. Dit waarborgt niet alleen de gezondheid en veiligheid maar verhoogt ook de tevredenheid en het vertrouwen in de behandeling.
In het geval van relatieve contra-indicaties moet er mogelijk een aangepast behandelplan worden opgesteld, waarbij de intensiteit van de peeling wordt verminderd of een alternatieve behandelmethode wordt gekozen. Dit helpt niet alleen bij het vermijden van negatieve bijwerkingen maar zorgt ook voor de best mogelijke resultaten.
Heb je klachten maar ben je niet niet gediagnostiseerd door een arts, bespreek dan tijdens een huidconsult voorafgaand aan de huidtherapeutische behandeling jouw zorgen en vragen met de huidtherapeut. Met jouw toestemming is het ook mogelijk dat de huidtherapeut met je huisarts overlegt. In het geval dat er sprake is van een relatieve contra-indicatie kan er misschien toch een veilige uitvoering van de huidbehandeling mogelijk gemaakt worden.
Met onze uitgebreide behandelmogelijkheden staat Medicadermis klaar om jouw huidvraagstuk te beantwoorden. Maar we snappen dat alle keuzes die we online aanbieden lastig kunnen zijn. En dat je soms even behoefte hebt aan advies naast de informatie die we online delen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend consult in de Medicadermis Huidtherapeutische praktijk met onze huidtherapeut. Maar een laagdrempelig contact in de vorm van een gratis video consult kan natuurlijk ook. Ontdek welke peeling het beste bij jouw behoefte past. Krijg complimenten met een heldere, egale en stevige huid. Geniet van een minimale hersteltijd met duurzame resultaten.
Lijst met Absolute Contra-Indicaties
Huidaandoeningen:
- Actieve huidinfecties, zoals virale infecties, bacteriële infecties, impetigo, cellulitis, gordelroos etc.
- Dermatitis, inclusief atopische dermatitis, seborroïsche dermatitis en contactdermatitis die actief en ontstoken is.
- Wonden of recente chirurgie: gebieden met open wonden, recente chirurgische littekens of niet volledig genezen huid.
- Huidkanker: actieve of recent behandelde huidkanker in het te behandelen gebied. Met uitzondering van Actinische Keratose, deze is goed te behandelen met een diepe peel maar gaat altijd onder supervisie van uw huisarts of dermatoloog.
- Keloid of hypertrofische littekens: mensen met een geschiedenis van deze littekenvorming lopen risico op verdere littekenproblemen.
Medische aandoeningen:
- Auto-immuunziekten, zoals lupus of sclerodermie, die de genezing kunnen beïnvloeden.
- Immuundeficiënties, zowel aangeboren als verworven (zoals HIV/AIDS), die de huidgenezing kunnen belemmeren.
- Diabetes, vooral als het slecht gecontroleerd is, wat de huidgenezing kan beïnvloeden.
Medicijngebruik:
- Isotretinoïne-gebruik in de laatste 6 maanden: Dit acne-medicijn (vaak bekend onder de merknaam Accutane of Roacutane) verhoogt het risico op ernstige bijwerkingen en vertraagt de genezing.
- Anticoagulantia (bloedverdunners): verhogen het risico op bloedingen en kunnen de genezing vertragen.
- Topische medicijnen, zoals retinoïden en steroïden die de huid kunnen irriteren of dunner maken.
- Recent gebruik van andere huidbehandelingen: inclusief andere peelings of laserbehandelingen die de huid hebben uitgedund of gevoelig gemaakt.
Andere omstandigheden
- Zwangerschap en borstvoeding: vooral vanwege het gebrek aan veiligheidsgegevens en de potentiële impact van chemische stoffen.
- Recente zonblootstelling: kan het risico op hyperpigmentatie na een peeling verhogen.
- Allergieën, specifiek voor ingrediënten die in de peelingoplossing worden gebruikt.
Psychologische factoren:
- Onrealistische verwachtingen: patiënten die een onmiddellijke oplossing voor huidproblemen verwachten zonder realistische doelen.
Lijst met Relatieve Contra-Indicaties
Huidaandoeningen:
- Actieve huidinfecties, wonden of eczeem: Het is belangrijk dat de huid intact en niet ontstoken is. Infecties, open wonden of actief eczeem kunnen verergeren door een peeling.
- Geschiedenis van slechte wondgenezing of Keloïd vorming: Mensen die neigen naar Keloïd vorming of die een geschiedenis van slechte wondgenezing hebben, lopen mogelijk meer risico op littekenvorming na een peeling.
- Recente huidbehandelingen: recente procedures zoals laserbehandelingen of andere huidexfoliërende behandelingen kunnen de huid te gevoelig maken voor chemische peelings.
- Herpes simplex virus of andere virale huidinfectie zoals bijvoorbeeld Gordelroos: Mensen met een voorgeschiedenis van virale infecties kunnen een uitbraak ervaren na een peeling als gevolg van de stress die de behandeling op de huid legt.
Medicijnen
- Recent gebruik van bepaalde medicijnen: Patiënten die recent isotretinoïne (een krachtig medicijn tegen acne) hebben gebruikt, moeten wachten met het ondergaan van een chemische peeling. Het is aanbevolen om ten minste zes maanden te wachten na het afronden van een behandeling met isotretinoïne.
- Gebruik van Antibiotica: Sommige antibiotica, vooral die uit de klasse van de tetracyclines, kunnen fotosensitiviteit veroorzaken, wat betekent dat de huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Dit kan een risico vormen bij chemische peelings, omdat de huid na een peeling gevoeliger is en meer vatbaar voor zonneschade. Er is ook een risico op allergische huidreacties als gevolg van de interactie tussen de chemische stoffen in de peeling en de antibiotica.
- Gebruik van kruiden en homeopathie, denk hierbij aan sint janskruid, deze maakt de huid gevoeliger voor de uv-straling van de zon.
Andere omstandigheden
- Zwangerschap en borstvoeding: Tijdens de zwangerschap en borstvoeding worden chemische peelings vaak afgeraden vanwege de onzekerheid over de effecten van de gebruikte chemicaliën op de baby.
- Allergieën voor ingrediënten: een allergie voor een van de componenten in de peeling oplossing kan leiden tot ernstige reacties.
- Lichtgevoeligheid: Individuen die medicatie nemen die lichtgevoeligheid veroorzaakt, of die een geschiedenis van lichtgevoeligheid hebben, moeten voorzichtig zijn met chemische peelings omdat deze de huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht.
- Recent bruinen of zon-verbranding: Huid die recent is blootgesteld aan veel zon en mogelijk zonverbrand is, moet volledig genezen zijn voordat een chemische peeling wordt overwogen.