Skip to content

Search

Cart

  Product image
  • :

Subtotal:
Tax included. Shipping calculated at checkout.
View cart
Your cart is empty

Acné kan iedereen treffen

Acné is een veelvoorkomende huidaandoening die mensen wereldwijd treft, ongeacht huidtype of leeftijd – van tiener tot volwassene. Deze complexe aandoening vereist een grondig begrip en een zorgvuldige aanpak om effectief te worden behandeld.

De mythes!

1. Acné wordt veroorzaakt door vuil

Acné is niet gerelateerd aan persoonlijke hygiëne. Sterker nog, door de huid vaak met zeep te wassen wordt de huid ‘droog’ en zal geneigd zijn nog meer talg te produceren.

2. Voedingsmythes

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat specifieke voedingsmiddelen acné veroorzaken. Ze kunnen wel de conditie verergeren, zoals bij overmatig suikergebruik.

3. Zonlicht verbetert acné

Zonlicht kan tijdelijke verbetering bieden, maar schaadt de huid op de lange termijn.

4. Acné wordt veroorzaakt door stress

Hoewel stress acné kan verergeren, is het niet de directe oorzaak ervan. Acné wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals overmatige talgproductie, ophoping van dode huidcellen en bacteriën op de huid.

5. Make-up veroorzaakt acné

Hoewel sommige make-upproducten comedogeen kunnen zijn en acné kunnen verergeren, zijn niet alle make-up producten slecht voor de huid. Er zijn niet-comedogene producten op waterbasis die veilig zijn voor mensen met acné.

6. Puistjes uitknijpen is de beste manier om ervan af te komen

Het uitknijpen van puistjes kan leiden tot littekens, infecties en verdere verspreiding van bacteriën op de huid. Het is beter om acné te behandelen met geschikte producten en het uitknijpen ervan aan professionals over te laten.

7. Acné verdwijnt vanzelf na de tienerjaren

Hoewel acné vaak begint tijdens de tienerjaren, kan het ook volwassenen treffen. Het is belangrijk om acné te blijven behandelen, zelfs nadat de tienerjaren voorbij zijn om verdere huidproblemen te voorkomen.

De feiten!

1. Topische behandelingen

Het op de huid aanbrengen van producten met benzoylperoxide, salicylzuur of retinoïden helpen ontstekingen te verminderen en bacteriegroei te remmen.

2. Orale medicatie

Voor ernstige acné kunnen Roaccutane, orale antibiotica of hormonale therapieën worden voorgeschreven door een arts.

3. Professionele dermatologische behandelingen

Uitreinigen, waaronder ook het leren omgaan met acné en hoe je jouw huid moet verzorgen, chemische peelings en/of lichttherapie en lasertherapie voor bepaalde vormen van acné.

4. Pre- en probiotica

Creëren een omgeving waarin gunstige bacteriën floreren en de balans tussen de micro-organismen bevorderd wordt. Doordat schadelijke bacteriën minder kans krijgen, vermindert het aantal acné-uitbraken. Bovendien is er een positief effect op de wondgenezing van de huid, nodig voor het genezen van een puistje. Het onderzoek op dit gebied is nog in volle gang, inclusief het microbioom in de darmen en de wisselwerking daarvan op de huid.

Oorzaken van acné verklaard

Tijdens de puberteit, zwangerschap en menstruatiecyclus kunnen hormonale veranderingen de olieproductie van de huid verhogen. En acné ontstaat wanneer haarzakjes of talgklieren verstopt raken door overtollige olieproductie (talg) en ophoping van dode huidcellen. Dit leidt tot ontstekingen veroorzaakt door de bacteriën die zich voedden aan het ingesloten talg en zich vermeerderen. Een veelvoorkomend misverstand is dat enkel 'slechte' bacteriën acné veroorzaken. Onderzoek op het gebied van het huidmicrobioom wijst uit dat de disbalans tussen verschillende soorten micro-organismen op de huid een belangrijke factor is bij acné. Want niet alleen de aanwezigheid van de bacterie Cutibacterium acnés (voorheen Propionibacterium acnés) is van belang, maar ook de verhouding tussen microben op de huid speelt een cruciale rol. Interessant is dat mensen met acné soms zelfs minder van de bekende acné-bacterie op hun huid hebben dan mensen zonder acné, terwijl Pseudidiomarina, Staphylococcus, Malassezia furfur en Candida juist toenemen. Dit wijst op een complexe wisselwerking tussen de verschillende bacteriën op onze huid. Zo zijn er nu nieuwe manieren om acné te behandelen, door bijvoorbeeld de balans van de huidflora te verbeteren in plaats van alleen bepaalde bacteriën te bestrijden.

Wat te doen?

  • Reiniging en hydratatie: Zoek een geschikte milde reiniging en hydratatie voor jouw huid. Een vette huid en een droge huid hebben namelijk andere producten nodig. Daarnaast kunnen topische behandelingen met ingrediënten zoals benzoylperoxide, salicylzuur, retinoïden of niacinamide effectief zijn bij het verminderen van acné en het voorkomen van nieuwe uitbraken.
  • Zonbescherming: Het gebruik van een geschikte zonnebrandcrème voor de vette huid die niet-comedogeen is. Dit helpt om de huid te beschermen tegen zonschade én ontstekingen te verminderen. Kies een product met een breed spectrum SPF en breng het dagelijks aan. Zelfs op bewolkte dagen.
  • Voeding: Eet voeding dat rijk aan vezels, antioxidanten en gezonde vetten is.
  • Vermijd zo veel mogelijk antibioticagebruik: Dit verstoort jouw microbioom.
  • Ontspan. Zoek rustmomenten in je schema en plan stress verlagende activiteiten. Aangezien stress je weerstand verlaagt, kan het de olieproductie van je huid negatief beïnvloeden.
  • Een gratis intake bij Medicadermis: bij ons krijg je een adviesgesprek waar we naar jouw persoonlijke situatie kijken en je helpen met een behandelplan. We hebben een speciale IPL-therapie die zowel de bacteriënpopulatie terugdringt en tegelijkertijd huidherstel bevordert. Bovendien hebben we verschillende microbioom verbeterende producten die we kunnen inzetten. Tot slot kunnen we ook de littekens die door acné veroorzaakt zijn met een speciale fractional laser verwijderen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend consult in de Medicadermis Huidtherapeutische praktijk met onze huidtherapeut. Maar een laagdrempelig contact in de vorm van een gratis video consult kan natuurlijk ook. Ontdek welke behandeling(en) het beste bij jouw behoefte past. Krijg complimenten met een heldere, egale en stevige huid. Geniet van een minimale hersteltijd met duurzame resultaten.

Bronnen en voetnoten

  • Guo, Z., Yang, Y., Wu, Q., Liu, M., Zhou, L., Zhang, L., & Dong, D. (2023). New insights into the characteristic skin microorganisms in different grades of acné and different acné sites. Frontiers in Microbiology, 14, 1167923.
  • Rhee, M. S., Alqam, M. L., Jones, B. C., Phadungpojna, S., Day, D., & Hitchcock, T. M. (2023). Characterization of a live Cutibacterium acnés subspecies defendens strain XYCM42 and clinical assessment as a topical regimen for general skin health and cosmesis. Journal of Cosmetic Dermatology, 22(3), 1031–1045.
  • Lane, M. E., Hadgraft, J., Oliveira, G., Vieira, R., Mohammed, D., & Hirata, K. (2012). Rational formulation design. International Journal of Cosmetic Science, 34(6), 496–501.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Language

Language