Skip to content

Search

Cart

  Product image
  • :

Subtotal:
Tax included. Shipping calculated at checkout.
View cart
Your cart is empty

(Dit is een parafrasering van een artikel op RTL)

Ontharen met lichtflitsen of een pigmentvlek laten weglaseren: het lijken onschuldige behandelingen bij een schoonheidsspecialist. Maar er gaan stemmen op om hardere eisen te stellen aan dit soort laserbehandelingen, omdat het te vaak misgaat. Wat zijn de risico's?

Directeur Frans Meulenberg van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en dermatoloog Ronald Frank van de Berne Kliniek (ziekenhuis Bernhoven) worden naar de gevaren gevraagd.

1. Zijn deze hardere eisen voor laserbehandelingen nodig?
Frans Meulenberg van de NVDV ziet veel fout gaan bij laserbehandelingen. Ook dermatoloog Ronald Frank is voorstander van regulering. De veiligheidseisen voor laserbehandelingen binnen een ziekenhuis zijn erg hoog terwijl het buiten regelloos is. Het is toch apparatuur die risico's met zich meebrengt.

2. Wat is het grootste gevaar van laserbehandelingen als de behandelaar niet goed is opgeleid?
Als je pigmentvlekken gaat behandelen met een laser, dan moet je wel verstand hebben van wat pigmentvlekken inhouden. Niet elke vlek kan zo maar weggebrand. De behandelaar moet medische kennis hebben om te beoordelen of het om een onschuldige pigmentvlek of huidkanker gaat.

3. Wat zijn de verdere risico's voor de patiënt?
Naast het gevaar van de verkeerde diagnose, kan de huid flink beschadigd raken. Denk aan brandwonden, onherstelbare littekens en pigmentvlekken. Wat helder wordt uit het voorbeeld van een vrouw die verbrand is bij laserontharen en een jaar later nog pijn heeft op haar huid. Dit komt niet altijd doordat de behandelaar niet goed omgaat met het apparaat. Andere factoren zijn ook van belang zoals de zon, of dat de patiënt aandoeningen of medicijnen heeft waardoor overgevoeligheid onstaat voor licht.

4. Zijn de verschillende laserbehandelingen voor ontharing, pigmentvlekken en tatoeages even risicovol?
Elke laser heeft bepaalde bijwerkingen zoals littekens of pigmentvlekken die achterblijven na het ontharen. En pigmentvlekken brengen meer risico's met zich mee door de kans op misdiagnose. Bij tattoeages gaat het bijvoorbeeld om het type laser dat wordt gebruikt. Er zijn heel veel soorten en merken lasers die lang niet allemaal even goed zijn. De beste apparatuur is vaak ook heel veel duurder. Als je als ondernemer winst wil maken ben je geneigd om goedkopere minder effectieve apparatuur aan te schaffen en af en toe het onderhoud uit te stellen.

5. Hebben ontharingslasers voor thuisgebruik dezelfde risico's?
Je kan deze niet vergelijken met de krachtige lasers die worden gebruikt bij dermatologie. Ze werken met lage energie, dus hebben een lager risico op problemen. Maar de keerzijde is dat deze apparaten ook niet veel effect sorteren. Je brandt de haren niet weg, maar maakt ze vooral dunner. Het gevolg is dat je de haren daarna helemaal niet meer weg krijgt. Ook niet met een laserbehandeling bij een specialist.

Bron: Laseren schoonheidssalon te gevaarlijk, wat zijn de risicos?

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Language

Language