Slecht nieuws voor de Retinol-fans
Liefhebbers van Retinol zullen het misschien al voorbij hebben zien komen in het nieuws, maar Retinol in hoge dosering wordt door de Europese wetenschappelijke waakhond voor gezondheid afgeraden. Ze heeft geadviseerd dat tegen het eind van 2026 hoge percentages (vanaf 0,3%) Retinol niet langer wordt toegestaan in onze geliefde crèmes.
Hoe zit dat?
Retinol valt onder de vitamine A familie. A zit in ons voedsel, maar er zijn bijvoorbeeld ook anti-aging bewuste mensen die een extra shot innemen via voedingssupplementen. Hoewel in het algemeen de blootstelling aan vitamine A via cosmetische producten laag is, kan het kritisch worden voor de groep consumenten die uit andere bronnen al vitamine A tot zich neemt. Retinol kan zich dan opbouwen in ons lichaam en vervolgens schade veroorzaken, zoals osteoporose, leverproblemen, en klachten als misselijkheid, irritatie, hoofdpijn, vermoeidheid, haaruitval, oogproblemen en droge lippen[i].
Bovendien kun je vragen zetten bij hoge percentages werkzame stof in cosmetica. Zijn deze daadwerkelijk goed en effectief voor de huid? Wegen de voor- en nadelen wel op tegen elkaar? Dit hangt weer af van waar je het aanbrengt, wat de conditie van de huid is en je persoonlijke kenmerken. Iedere huid - gevoelig, dik of kwetsbaar - kan anders reageren op cosmetica. En bij Retinol gaat 'one size fits all' zeker niet op. Een droge huid is bijvoorbeeld in staat relatief veel op te nemen. In combinatie met hormonale schommelingen en een gevoelige huid heb je vervolgens kans op sterke zonlichtreactie. Onbedoelde stapeleffecten leiden dan tot huidschade die moeilijk te herstellen is. Gebruik daarom bij Retinol altijd een hoge zonbescherming - ‘t liefst van minerale samenstelling!
Hoe nu verder?
Is het dan nu uit met de pret? Want ja, Retinol is ook veelzijdig en heel effectief. Door het positieve effect op de celdeling en collageenproductie bevordert het onze natuurlijke huidversteviging. Door Retinol kunnen puistjes niet meer mee-eten en ons pigment wordt beter verdeeld. Dit zijn slechts enkele van de fantastische eigenschappen van Retinol.
Maar wees gerust. Om na een gezichtsbehandeling je huidverbetering te behouden, kun je prima producten gebruiken met een lager Retinol percentage. Zoals 0,3% voor het gezicht. Dit is veilig voor veel huidtypes en nog steeds effectief. Maar je kunt ook kijken naar andere huidverbeterende ingrediënten, zoals Bakuchiol. Onderzoek heeft aangetoond dat Bakuchiol vergelijkbare voordelen als Retinol heeft bij het tegengaan van fotoveroudering. Bakuchiol wordt nu gezien als een veelbelovend alternatief voor Retinol doordat de huid deze stof beter verdraagt. Bij Medicadermis kun je deze producten kopen, dus kom gerust langs voor advies tijdens een gratis intake.
De toekomst komt uit de Oost…
Tegelijkertijd zien we ook een andere belangrijke trend. Met de opkomst van Aziatische cosmetica in Nederland is er een verschuiving in de filosofie van huidverzorging. Daar waar vitamine A inmiddels gemeengoed en een industrieel bulkproduct is, zien we bij consumenten een tegenovergestelde belangstelling. Zij richten hun aandacht meer en meer op hoogwaardige ingrediënten met minimale bijwerkingen. Waar de huidbarrière centraal staat en het microbioom van de huid bevorderd wordt. De huidverbeteringsresultaten hiermee zijn opmerkelijk. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk het kruidnagel en peper van de 21ste eeuw. In een volgend artikel zal ik mijn ideeën bespreken over het microbioom en de toepassing van bacteriën om de huid te verbeteren. Want ook hiervoor kun je bij Medicadermis terecht.
Update 18-6-2024 - Aanvullende vereisten: Naast retinol zijn er ook beperkingen opgelegd aan andere stoffen zoals Alpha-Arbutin, Arbutin, Triclocarban, Triclosan, Genistein, Daidzein en Kojic Acid. Waarbij ook specifieke concentratielimieten en uitfaseringstermijnen zijn vastgesteld.
Bronnen en voetnoten
- European Commission. (2023). Commission Regulation (EU) …/… of XXX amending Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council as regards the use of Vitamin A, Alpha-Arbutin and Arbutin and certain substances with potential endocrine disrupting properties in cosmetic products. Geraadpleegd op 19/06/2023.
- COSlaw EU en EUR-Lex Geraadpleegd op 18/06/2024.
- Dhaliwal, S., Rybak, I., Ellis, S. R., Notay, M., Trivedi, M., Burney, W., ... Sivamani, R. K. (2019). Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. British Journal of Dermatology, 180(2), 289-296.
- Puyana, C. MD, MSPH, Chandan, N. MD, MPH, & Tsoukas, M. MD, PhD. (2022). Applications of bakuchiol in dermatology: Systematic review of the literature. Journal of Cosmetic Dermatology.
- [i] Bij zwangerschap is het af te raden om Retinol te gebruiken.
- Bij een vermoeden van vitamine A vergiftiging is het altijd raadzaam om medisch advies in te winnen.