Skip to content

Search

Cart

  Product image
  • :

Subtotal:
Tax included. Shipping calculated at checkout.
View cart
Your cart is empty

Toekomstmuziek uit de glazen bol van Medicadermis

De huidverzorgingsmarkt kent in Nederland een bescheiden groei. In 2023 is de markt geschat op ongeveer 890 miljoen Euro, met een verwachte jaarlijkse groei van iets meer dan 3% in de komende jaren. Wereldwijd groeit ze in een iets steviger tempo met 6,0% tot 2032. De stijgende populariteit van cosmeceutics (combinatie van cosmetica en farmaceutica) stimuleert de vraag. Vooral onder jongere consumenten die steeds meer geïnteresseerd zijn in premium huidverzorgingsproducten​​. Maar in het algemeen wordt de groei aangedreven door een toenemend bewustzijn van huidgezondheid, de stijgende vergrijzing van de bevolking en de groeiende vraag naar anti-aging en zelfzorg producten​.

Ook verschuift de behoefte naar natuurlijke, biologische en op kruiden gebaseerde ingrediënten. Deze producten winnen aan populariteit vanwege hun veiligheid en effectiviteit. Innovaties in productformuleringen en de opkomst van online verkoopkanalen dragen bij aan verdere groei​. Vooruitgang in technologie, zoals nano-partikel afleversystemen en gepersonaliseerde huidverzorgingsoplossingen, zullen naar verwachting de werking en daarmee de klanttevredenheid verbeteren​.

Boring? Misschien! Maar de ontwikkelingen gaan snel. Dus willen we, nee, moeten we weten wat ons te wachten staat als "huidies". Nu, en in de nabije toekomst.

Sun’s a bitch

De heilige graal van de huidverzorging is toch wel huidverjonging. Wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar de volgende doorbraak voor een jeugdige, stralende huid. Recentelijk is Nicotinamide Mononucleotide (NMN) ontdekt als een potentiële game-changer in de strijd tegen huidveroudering. Waarin de zon, zoals bekend, één van de hoofdrollen speelt. NMN, reeds bekend voor het verbeteren van de cellulaire energie, wordt nu onderzocht op de voordelen voor huidverzorging. Met name op onze weerstand tegen de UV-B invloed op de huid. Hiervan is een studie in het blad Nature gepubliceerd.

Wat is NMN?

NMN is een van nature voorkomend molecuul in ons lichaam dat een cruciale rol speelt bij de productie van Nicotinamide Adenine Dinucleotide (NAD+). Dit is een co-enzym met een essentiële functie voor het cel metabolisme (waaronder DNA-reparatie en energieproductie). Naarmate we ouder worden, nemen de niveaus van NAD+ in ons lichaam af, wat leidt tot verschillende tekenen van veroudering. Zoals verminderde huidelasticiteit en toename van rimpels. Door aanvulling van de NMN hopen onderzoekers de NAD+ niveaus te herstellen, en zo een gezondere, jeugdigere huid te bevorderen.

NMN en Huidgezondheid

De resultaten uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Tokushima Universiteit in Japan zijn veelbelovend. NMN heeft het potentieel om huidveroudering tegen te gaan. De studie combineert NMN met het probiotische Lactobacillus fermentum TKSN041. Deze combi beschermt de huid tegen UVB veroorzaakte schade, een belangrijke oorzaak van voortijdige veroudering. In de studie is voor toediening via de maag gekozen, maar door de hoge wateroplosbaarheid van NMN ondervond men in de studie uitdagingen bij het doordringen van de huidbarrière​.

Om dit probleem op te lossen, hebben de onderzoekers een speciaal nanopartikel afleversysteem ontwikkeld dat NMN effectief in menselijke huidcellen laat doordringen. Dit wordt momenteel getest op het vermogen om celveroudering te onderdrukken, celdeling te activeren, energieproductie te verbeteren en de hyaluronzuur aanmaak te verhogen. Hyaluronzuur heeft het vermogen om vocht vast te houden, de huidelasticiteit te verbeteren en een volle, jeugdige uitstraling te geven​.

De weg voorwaarts

Hoewel de eerste bevindingen veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om de effecten van NMN op de menselijke huid volledig te begrijpen. Tot nu toe zijn de studies op kleine schaal uitgevoerd en zijn grotere klinische proeven noodzakelijk om de optimale dosering en de veiligheid op de lange termijn van NMN in huidverzorging te garanderen. Bovendien moet de interactie tussen NMN en het darm microbioom verder worden onderzocht om de absorptie en effectiviteit bij orale inname te optimaliseren​.

Conclusie

Het potentieel van NMN om huidverzorging te revolutioneren is onmiskenbaar. Naarmate het onderzoek vordert, kunnen we binnenkort NMN-gebaseerde producten zien die effectief de tekenen van veroudering bestrijden. Ze bieden een nieuwe wetenschappelijk onderbouwde oplossing voor het behouden van een jeugdige, stralende huid. Voor degenen die graag op de hoogte willen blijven over huidverzorgingsinnovatie is het interessant om de ontwikkelingen in NMN-onderzoek goed te blijven volgen.

Abonneer je op de Medicadermis nieuwsbrief voor meer updates over de spannende frontier in de huidverzorgingswetenschap!

Bronnen:

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Language

Language