Skip to content

Search

Cart

  Product image
 • :

Subtotal:
Tax included. Shipping calculated at checkout.
View cart
Your cart is empty

Zelfbruiners hebben de wereld van de schoonheid veroverd als een veilig alternatief voor het krijgen van een zongebruinde teint. Ze zijn een fantastische manier om een natuurlijke, gebruinde teint te krijgen zonder de schadelijke effecten van UV-stralen. Echter, wanneer het aankomt op licht- en lasertherapie is het beter om even een pauze te nemen. Hieronder enkele belangrijke redenen waarom je beter geen zelfbruiners gebruikt als je licht- en lasertherapie van plan bent.

Waarom zelfbruiners niet samengaan met Licht- en Lasertherapie:

 1. Reacties met de huid: Zelfbruiners bevatten vaak ingrediënten zoals dihydroxyacetone (DHA), die een reactie aangaan met de bovenste laag van de huid om een bruine kleur te produceren. Deze reactie kan conflicteren met de reactie die optreedt tijdens licht- en lasertherapie, waardoor de behandeling minder effectief kan zijn.

 2. Onvoorspelbare resultaten: Zelfbruiners kunnen in combinatie met licht- en lasertherapie leiden tot onvoorspelbare huidresultaten. Dit komt doordat de pigmentatie van de huid ongelijkmatig kan zijn, wat kan de nauwkeurigheid van de behandeling beïnvloedt.

 3. Verhoogd risico op complicaties: Zelfbruiners kunnen in combinatie met licht- en lasertherapieën het risico op complicaties verhogen doordat ze ervoor zorgen dat het doelpigment van de behandeling door het licht niet juist herkend wordt. Dit kan leiden tot ongelijkmatige resultaten, verminderde effectiviteit van de behandeling en zelfs potentieel gevaarlijke bijwerkingen.

Een belangrijke stelregel is dat je minstens 4 weken voorafgaand aan de behandeling met Licht- en Lasertherapie moet stoppen met het gebruik van zelfbruiners. Dit zal ervoor zorgen dat de behandeling effectief en veilig kan worden uitgevoerd, met optimale resultaten voor jouw huid.

Maar wij zijn wel fan van zelfbruiners. Sterker nog, we raden ze aan als alternatief voor zonbruining.

De voordelen van zelfbruiners:

 1. Snel en makkelijk: Zelfbruiners geven binnen enkele uren na het aanbrengen al resultaat, in tegenstelling tot natuurlijk bruin worden door blootstelling aan de zon, wat dagen tot weken kan duren. Moderne zelfbruiners zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals sprays, lotions, mousses en doekjes, waardoor ze gemakkelijk aan te brengen zijn.

 2. Aanpasbaarheid: Je kunt de intensiteit van je bruine teint zelf bepalen door de hoeveelheid product die je aanbrengt en hoe vaak je het gebruikt.

 3. Veilig alternatief: Zelfbruiners bieden een veilig alternatief voor blootstelling aan schadelijke UV-stralen van de zon of zonnebanken, wat het risico op huidkanker en vroegtijdige veroudering van de huid kan verminderen.

 4. Hydraterende eigenschappen: Veel zelfbruiners bevatten hydraterende ingrediënten zoals aloë vera en vitamine E, die de huid zacht en gehydrateerd kunnen houden.

 5. Ideaal na huidverbetering: Na een traject van huidverbetering met bijvoorbeeld licht en laser kan het gebruik van zelfbruiners ideaal zijn om de huid een gezonde gloed te geven zonder blootstelling aan de zon.

De werking van zelfbruiners:

 1. Chemische reactie: Het werkzame ingrediënt DHA, een kleurloos suikermolecuul, reageert met de aminozuren in de dode huidcellen van de stratum corneum (de bovenste laag van de huid). Deze reactie staat bekend als de Maillard-reactie, die ook verantwoordelijk is voor de bruining van voedsel bij verhitting.

 2. Kleuring: De reactie tussen DHA en de aminozuren leidt tot de vorming van bruine pigmenten, bekend als melanoïdinen. Dit proces begint meestal binnen 1 tot 2 uur na het aanbrengen en de kleur ontwikkelt zich verder over een periode van 6 tot 8 uur.

 3. Duur van de kleur: De bruine kleur die door zelfbruiners wordt geproduceerd, blijft zichtbaar totdat de bovenste laag van de huid zich vernieuwt, wat meestal binnen 5 tot 7 dagen gebeurt. Regelmatig exfoliëren en hydrateren voorafgaand aan het aanbrengen van de zelfbruiner kan helpen om de kleur langer te behouden.

 4. Langdurige kleur: Sommige zelfbruiners bevatten ook erythrulose, een ander suikermolecuul die een soortgelijke reactie veroorzaakt, maar langzamer werkt en vaak wordt gecombineerd met DHA voor een natuurlijkere en langdurigere kleur.

 5. SPF extra nodig: Zelfbruiners geven geen bescherming tegen de zon en dus ook niet achteraf tegen zonneschade. Het is dus van groot belang dat na gebruik van een zelfbruiner een adequate zonbeschermingsfactor (SPF) wordt gebruikt. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat vrije radicalen door UV straling sterker geactiveerd worden bij een DHA behandelde huid dan bij een onbehandelde huid. Reden te meer om je SPF door de dag heen op orde te hebben.

Hoe worden zelfbruiners gemaakt:

Dihydroxyacetone (DHA) wordt voornamelijk geproduceerd via een microbiologisch fermentatieproces waarbij glycerol wordt gebruikt als het belangrijkste uitgangsmateriaal.

 1. Bron van glycerol: Glycerol, ook bekend als glycerine, is een bijproduct van de biodieselproductie en de verzeepingsreactie in de zeepindustrie. Het kan ook worden verkregen uit natuurlijke bronnen zoals plantaardige oliën.

 2. Fermentatie: Glycerol wordt onderworpen aan een fermentatieproces met behulp van specifieke micro-organismen zoals bacteriën of gisten. De bacterie Gluconobacter oxydans is bijvoorbeeld een veelgebruikt micro-organisme voor de productie van DHA.

 3. Biochemische reactie: Tijdens de fermentatie zetten de micro-organismen glycerol om in DHA. Dit proces vindt plaats in een gecontroleerde omgeving waarin temperatuur, pH en zuurstofniveaus nauwlettend worden bewaakt om optimale groei van de micro-organismen en maximale productie van DHA te verzekeren.

 4. Zuivering: Na de fermentatie wordt het DHA uit de fermentatiesoep geëxtraheerd en gezuiverd. Dit omvat stappen zoals filtratie, concentratie en kristallisatie om zuivere DHA te verkrijgen.

 5. Droging en verpakking: De gezuiverde DHA wordt gedroogd en verpakt. Het eindproduct is een kleurloze, kristallijne stof die stabiel is en gemakkelijk kan worden verwerkt in verschillende formuleringen voor zelfbruiners.

 6. Groen: Het gebruik van microbiële fermentatie voor de productie van DHA is efficiënt en duurzaam, omdat het gebruik maakt van hernieuwbare grondstoffen en milieuvriendelijke processen.

Gebruik vooral zelfbruiners

Zelfbruiners zijn veilig en effectief bij correct gebruik. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: SPF, SPF, SPF!!! Ook is het belangrijk om de instructies op het product te volgen en eventuele allergische reacties te testen door een kleine hoeveelheid op een klein deel van de huid aan te brengen. Maar houd wel 4 weken het dopje op de zelfbruiner als je voor licht en laser gaat!

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Language

Language